Wim Eek

"Hij heeft een Rotterdamse manier van werken: mouwen opstropen en aanpakken.""Ik ben pas tevreden als het resultaat duurzaam is.""Wim kan op eenvoudige wijze ingewikkelde dingen uitleggen.""Wim heeft een indringende manier van werken, maar altijd met oog voor mensen."

"Financiële mensen denken in risico's. Wim denkt in mogelijkheden."

 

klpd-voor-weinterimMarcel Jongerius, hoofd Verwerving bij de KLPD, stond in 2011 voor de opdracht om er voor te zorgen dat de KLPD kon voldoen aan de verplichte betalingstermijn van 30 dagen. "Er moest een brug geslagen worden tussen de afdelingen Inkoop en Financiën, om de keten van processen te organiseren." Vanwege de urgentie en de complexiteit besloot Jongerius er een project van te maken en niet één maar twee externe projectleiders in te huren: Wim Eek en Alex Buursema.

 

Voor beide interim professionals was de samenwerking een verrassing. Alex Buursema van Significant: "Wim en ik hebben los van elkaar de pitch gehouden. Toen we gebeld werden voor de gunning, was dat met de mededeling dat het een combi zou worden. We zijn bij elkaar gaan zitten om onze visies samen te brengen. We trokken al snel de conclusie dat het heel slim bedacht was van KLPD om twee expertises in te zetten op dit vraagstuk."

 

Keten
Jongerius: "Alex heeft inhoudelijke kennis van het inkoopproces, Wim is financieel bijzonder goed onderlegd. De expertise van Alex en Wim is aanvullend op elkaar en dat wilden we ook in onze organisatie bewerkstelligen: de processen binnen Inkoop en Financiën moesten een aaneengeschakelde keten gaan vormen."

 

Cultuur
Buursema: "Daar was ook een cultuuromslag voor nodig. Om medewerkers goed te betrekken bij de veranderingen, zijn we begonnen met een kick off bijeenkomst. Omdat de afdelingen Inkoop en Financiën los van elkaar werkten, hebben we ze eerst letterlijk kennis laten maken met elkaar. Tijdens die bijeenkomst hebben we ook gewerkt aan beeldvorming. Mensen weten vaak niet wat een ander doet, maar hebben wel een beeld van wat ze zouden moeten doen. Daarover zijn we in gesprek gegaan. Een cartoonist maakte tekeningen die we gedurende het hele project in de communicatie hebben gebruikt."

 

Verbouwing
Jongerius: "De nadruk van het project lag op het bij elkaar brengen van de veelheid van de verschillende processen. Ik vergelijk het weleens met het verbouwen van de zolder. In de loop der jaren is er van alles op de zolder gezet. Voordat je echt aan de verbouwing toekomt, moet er eerst opgeruimd worden. Kijken wat nog bruikbaar is en wat weg kan. Wim weet heel snel de juiste informatie naar boven te trekken en kan dit in rapportages verwerken. Wim denkt in mogelijkheden. Daarin is hij anders dan de andere financiële mensen. Die denken in risico's."

 

Analyseren
Buursema: Na de kick off kwam het echte werk voor ons: probleemstelling onderzoeken, analyseren, oplossingen bedenken. Wim kan wel vier of vijf dingen tegelijk onderzoeken. Soms dacht ik: vraag ik niet teveel? Maar dat is nooit een probleem gebleken. Zijn analyserend vermogen is enorm, hij doorziet het snel en goed. Het klopt altijd."

 

terug naar: Anderen over WE